Efter några års uppehåll gör nu NHL comeback med konceptet att bryta ut två lags matcher ur det ordinarie spelprogrammet och spela dessa på europeisk mark istället för i Nordamerika. I år är det Colorado och Ottawas tur att spela hockey i Globen.

-Som svensk, att få se Erik Karlsson i sitt esse live är få förunnat måste man säga och bara han är värd entrépengen, säger hockeysverige.se:s chefredaktör Uffe Bodin i en intervju med Nickes.Com

Senaste gången två NHL-lag möttes på svensk mark var 8 oktober 2011, när Anaheim Ducks besegrade New York Rangers med 2–1. Då hade NHL-matcher anordnats i Sverige sedan 2008.

Men sedan dess har NHL-lagen lyst med sin frånvaro i Sverige.

Tills nu.
Den 10 och 11 november möts nämligen Colorado Avalanche och Ottawa Senators för ett dubbelmöte i Globen med de svenska lagkaptenerna Erik Karlsson och Gabriel Landeskog i spetsen.

-Det är speciellt att få uppleva en NHL-match, även om det inte är i Nordamerika så är det en ynnest att få hit två lag på det här sättet, berättar Uffe Bodin.

-Man får chansen att se riktigt bra spelare och är man intresserad av hockey så kan det inte bli så mycket bättre faktiskt, fortsätter han.

Vann dubbelt med ”foppa” i laget

Colorado har vunnit två Stanley Cup, båda gångerna med Peter Forsberg i laget. Nu blåser det lite andra vindar i Denver och de blev solklar jumbo bland samtliga 30 lag i ligan. Laget har missat slutspel sju gånger på de tio senaste åren.

-Colorado har en väldigt sevärd spelare i Nathan MacKinnon som är deras unga stjärna. Han börjar väl sakta men säkert bli en NHL-stjärna men har inte riktigt tagit de stegen som man kanske trodde när han valdes som etta i draften 2013, berättar Uffe Bodin.

Colorados svenske lagkapten Gabriel Landeskog har under hela säsongen omgärdats av trejdrykten, men än så länge är han kvar i klubben och det återstår att se om så också är fallet i november.

Andra ansikten att hålla koll på i Avalanche är Matt Duchene, som för några år sedan spelade i Frölunda, och svensken Carl Söderberg.

General Manager i Colorado är ingen mindre än den förre superstjärnan Joe Sakic.

För Ottawa ser det lite annorlunda ut. De spelar just nu när dessa rader skrivs sitt sjunde slutspel under den senaste tioårsperioden och 2007 var de i final mot Anaheim.

-Ottawa är ett väldigt homogent lag, stabila och har bra målvakter. Men det är ju Erik Karlssons lag och när han inte spelar så brukar det gå åt pipsvängen. Han är den stora stjärnan som leder laget och den mest underhållande backen i världen. Jag är grymt taggad att se honom i Globen, säger Uffe Bodin som genom åren som hockeyreporter sett ett stort antal NHL-matcher.

Målvakten Craig Anderson tillhör en av toppmålvakterna i ligan och bland utespelarna sticker namn som Dion Phaneuf, Bobby Ryan, Alexandre Burrows och Kyle Turris ut. Utöver den givna stjärnan Erik Karlsson då förstås. Under slutet av säsongen 2016/2017 innehöll Ottawas trupp även svenskarna Fredrik Claesson, Andreas Englund och Viktor Stålberg och det är ingen omöjlighet att de återfinns i uppställningen till Globenmatcherna i höst.

Plus att säsongen har börjat

När det tidigare år har spelats NHL-hockey i Globen så har det handlat om premiärmatcher. Nu är upplägget lite annorlunda och säsongen har varit igång en dryg månad innan lagen åker över Atlanten.

-Det blir inte direkt någon skillnad. Men jag tror att det gynnar lite, det är alltid lite ringrostigt de första matcherna och man kunde ibland känna att det inte riktigt tände till. Det är klart att det är kul med premiärmatch, men det var fortfarande tidigt under säsongen och man hade inte kommit in i spelet riktigt. Jag tror att det kan vara ett plus att säsongen har dragit igång och spelarna har börjat hitta sina roller litegrann, berättar Uffe Bodin.

Klicka här för boknings- och prisförfrågan till Ottawa – Colorado i Globen 10/11

Prisexempel till denna match:
En natt på 3*** hotell i dubbelrum (inkl.frukost) och matchbiljett (läktare A eller B)
Pris per person från: 2895 SEK


Klicka här för boknings- och prisförfrågan till Colorado – Ottawa i Globen 11/11.

Prisexempel till denna match:
En natt på 3*** hotell i dubbelrum (inkl.frukost) och matchbiljett (läktare A eller B)
Pris per person från: 2895 SEK

Skulle man inte ha möjlighet att besöka Stockholm den 10 och 11 november finns alltid möjligheten att åka över och se lagen spela på hemmaplan i Nordamerika.

Colorado spelar sina hemmamatcher i Denver, staden som ligger så vackert nedanför Klippiga Bergen. Staden har cirka 600.000 invånare och är den största i delstaten Colorado. Den erbjuder en hel del för den som vill se annat än hockey, exempelvis hittar du den världsberömda skidorten Aspen cirka 30 mil västerut.

Ottawa är Kanadas huvudstad och ligger i delstaten Ontario. I själva staden bor 900 000 invånare och även där finns det mycket att se och uppleva. I Ottawa ligger bland annat Canadian War Museum som är värt ett besök.

Det är häftigt att NHL kommer till Globen. Men det finns också all anledning att åka över till Nordamerika för att se klubbarna tampas med varandra och de 29 (Las Vegas gör entré nästa säsong vilket innebär 31 lag sammanlagt i ligan) andra lagen under nästa säsong.

-Hockey i Nordamerika är på ett helt annat sätt. Det är större och i många fall bättre arenor. Det är ett större maskineri och större stjärnor framför allt. Att åka över och se Connor McDavid, Sidney Crosby, Henrik Lundqvist, eller vem det nu än må vara, det ger ju en extra dimension kan jag känna, säger Uffe Bodin.

Henrik Skoglund