Los Angeles – Sportstaden

LA fans

Alla bär vi nog på en dröm att någon gång i livet besöka ”City of Angels”, Los Angeles. Staden, som ligger på USA:s västkust i delstaten Kalifornien, är landets näst största stad och sprängfylld med aktiviteter och sevärdheter för turister. Att det dessutom finns mängder av sevärd professionell idrott i Los Angeles med omnejd är förstås ingenting som skadar för den sporttokige.

Nämn Los Angeles och den första bild folk får upp i huvudet är troligtvis den berömda Hollywoodskylten. Skylten kom till 1923 för att göra reklam för ett byggprojekt i den berömda stadsdelen där den amerikanska filmindustrin har sin vagga. Ett besök i Hollywood är nog att betrakta som ett måste om man befinner sig i staden. Där kan man bland annat besöka Universal Studios och pröva attraktioner som ”The Simpsons Ride” och ”Jurassic Park The Ride”.

Andra platser att besöka i Hollywood är Walk of Fame, där kändisars fotavtryck finns förevigade i marken, och Dolby Theatre där Oscars-statyetterna delas ut.

Övriga platser att besöka i Los Angeles är nöjesparken Six Flags som är en av världens största. Santa Monica Pier som ligger vid stranden är en klassiker, för att inte tala om ett besök i stadsdelarna Beverly Hills och Bel Air.

Klimatet i staden kan närmast beskrivas som det runt Medelhavet; heta, torra, långa somrar och något regniga men varma vintrar. Så att turista i Los Angeles med hopp om sol och bad är alltså inget större risktagande.

 Disney gör intåg i NHL

Cirka 40 km med bil från city ligger Anaheim. Förutom att populära Disneyland ligger där (och rekommenderas att besöka) huserar även NHL-laget Anaheim Ducks i denna förort. Ducks spelar sina hemmamatcher i Honda Center och arenan är belägen cirka tio minuters bilfärd från där Kalle Anka, Långben och Musse Pigg håller hov.

Anaheim Ducks kom in i NHL 1993 och hette från början Mighty Ducks of Anaheim, eftersom det i samband med lagets NHL-entré även gjordes Disneyproduktioner i ishockeyns tecken som döptes till Mighty Ducks.

Laget har under de dryga tjugo år som de funnits haft varierande framgångar, men 2007 lyckades man vinna Stanley Cup-titeln efter att ha besegrat Ottawa i finalen med 4-1 i matcher. Hjältarna som gjorde det var bland andra Teemu Selänne, Corey Perry, Ryan Getzlaf, Chris Pronger och svensken Samuel Påhlsson. Perry och Getzlaf finns fortfarande kvar i laget och tillhör alltjämt de största stjärnorna.

Annan idrott att rekommendera i Anaheim är att gå och se baseball. Los Angeles Angels of Anaheim spelar i MLB och håller till på Angel Stadium, bara ett stenkast från hockeyarenan.

 Massor att göra i staden

I Los Angeles finns det mängder med saker för en turist att göra. Man kan besöka Griffith Park som ligger i bergen vid Santa Monica. I parken ligger ett observatorium där man kan titta upp på stjärnorna i himlen. Det är fler människor som gjort detta här än på något annat observatorium i hela världen.

Känner man för att vara lite kulturell är The Getty Center, som är ett stort konstcentrum, väl värt ett besök. Förutom allt detta finns det naturligtvis ett stort utbud av restauranger, barer och shoppingstråk i denna världsstad.

Före den 9 augusti 1988 var det inte många i Los Angeles, eller i Kalifornien heller för den delen, som brydde sig så där värst mycket om hockey. Men just den här dagen skulle detta faktum komma att förändras för alltid. Wayne Gretzky anslöt till stadens NHL-lag Los Angeles Kings efter att ha bytts bort av Edmonton Oilers, som han var med och vann fyra Stanley Cup-titlar med mellan 1984 och 1988.

Gretzky, av många ansedd som världens bästa ishockeyspelare genom tiderna med otaliga rekord som fyller historieböckerna, kom till ett Kings som på den tiden inte lockade speciellt mycket folk på sina hemmamatcher. Men det förändrades illa kvickt och att gå på hockey i L.A ansågs plötsligt vara ”hippt” och inne bland stadens kändisar. Det var inte bara publikt Gretzky höjde temperaturen, även laget spottade upp sig och har som främsta merit under Gretzky-eran en finalförlust mot Montreal 1993.

Det stora intresset runt Los Angeles Kings bidrog till att två nya NHL-klubbar i Kalifornien kom till. San Jose Sharks debuterade i ligan 1991 och två år senare var det dags för Anaheim att göra samma sak.

Efter den bittra finalförlusten 1993 mot Montreal följde några tunga år för Los Angeles Kings där framgångarna uteblev. Men både 2012 och 2014 lyckades man vinna Stanley Cup och tillhör nu för tiden ständigt de klubbar som nämns i diskussionerna.

Hemmamatcherna spelas i Staples Center och där underhåller superstjärnor som Jonathan Quick, Jeff Carter, Anze Kopitar och Marian Gaborik andra superstjärnor: nämligen det flertal Hollywoodskådisar som frekvent brukar besöka arenan. Stjärnglansen lever kvar sen Gretzkys dagar minsann.

 Fem rekommenderade NHL-matcher i Los Angeles/Anaheim under säsongen 2016/2017:

 1 november    Los Angeles Kings – Anaheim Ducks

Derby. Mer behöver inte sägas.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på nickes.com!


 2 november    Anaheim Ducks – Pittsburgh Penguins

Fåglarnas kamp när ankorna ska försöka bemästra pingvinerna från de östra delarna av det väldiga landet. Pittsburgh, med superstjärnan Sidney Crosby i spetsen, är regerande Stanley Cup-mästare och ett jagat byte för övriga lag i ligan.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på nickes.com!


 4 januari        Anaheim Ducks – Detroit Red Wings

Detroit är ett lag som klingar väl i svenska hockeykonnässörers öron. Många framstående svenska ishockeylirare har spelat i klubben genom åren. Just nu heter de främsta Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på nickes.com!


 31 december Los Angeles Kings – San Jose Sharks

Kalifornienderby och ett prestigefyllt möte. Sharks, med stjärnor som Joe Thornton och Patrick Marleu, lär få med sig en hel del fans då det är lördag och nyårsafton.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på nickes.com!


 25 mars          Los Angeles Kings – New York Rangers

Rivaliteten är stor mellan dessa två städer och när två idrottslag från städerna drabbar samman är uppmärksamheten stor. Åskådarna i Staples Center lär skrika sig hesa för att psyka Henrik Lundqvist i Rangers mål.

Gör en bokningsförfrågan till denna match på nickes.com!

 Andra sporter i området

Som ni säkert alla känner till är det inte bara ishockey som spelas i Los Angeles och stadens närområde. Vi har redan varit inne på att det finns ett MLB-lag ute i Anaheim. Men det finns mängder med professionella idrottslag från de stora sporterna inne i Los Angeles. Eller vad sägs om följande:

 NFL:

Los Angeles Rams

 NBA:

Los Angeles Lakers

Los Angeles Clippers

MLB:

Los Angeles Dodgers

MLS:

Los Angeles Galaxy

Skulle ni vilja kombinera ert besök i Los Angeles med att se någon av dessa lags hemmamatcher så är ni mer än välkomna in på Nickes.Com för en prisförfrågan.