Följ supertalangernas NHL-resa på plats i New York

Det har varit en av vårens största snackisar. Den om vem av supertalangerna Jack Hughes och Kaapo Kakko som skulle väljas först i NHL-draften. Under midsommarnatten fick vi svaret och vi vet nu att Hughes kommer spela för New Jersey Devils och Kaapo Kakko för New York Rangers.

(Observera att NHL:s spelschema ännu inte har släppts när denna artikel publicerats)

Endast Hudsonfloden kommer skilja supertalangerna åt. I höst, om båda skriver NHL-kontrakt under sommaren, kan du se dem på plats i New York. För under midsommarnatten valde nämligen New Jersey Jack Hughes som nummer ett i NHL-draften och New York Rangers Kaapo Kakko som nummer två.

Klicka här för att köpa biljetter till Jack Hughes matcher

Men faktum är att det inte var helt självklart att NHL-draften skulle inledas på detta vis. För ett år sedan var Jack Hughes skyhög favorit till förstaplatsen. Detta efter att som 16-åring ha gjort 68 poäng för US National Development Program. Finländaren Kaapo Kakko sågs också som ett prospect att väljas mycket högt i draften. Men knappast att han skulle kunna hota om förstaplatsen.

Endast Hudsonfloden skiljer Manhattan och New Jersey åt. Foto: Pixabay

Men under säsongen hände något. Jack Hughes fortsatte förvisso att piska in poäng i US National Development Program. Denna säsong 112. Detta medan Kakko spelade seniorhockey hela säsongen för moderklubben TPS Åbo i finska Liiga där han gjorde 38 poäng på 45 matcher. Det är bara Florida-stjärnan Aleksander Barkov och Nashvilles Mikael Granlund som gjort fler poäng som U18-spelare i finska ligan under en och samma säsong tidigare.

Ta chansen att se Kaapo Kakko i Madison Square Garden

Men inte nog med det. Kakko var högst bidragande till Finlands JVM-guld i vintras. I finalen besegrade Finland Hughes USA.

Båda kom även med till senior-VM och det var där och då spekulationerna om vem som skulle väljas först i draften tog fart på riktigt allvar. För medan Hughes bidrog med tre passningspoäng under turneringen så bländade Kaapo Kakko precis alla med sitt mogna spel. Sex mål och en assist levererades från den unge finländarens klubba. Det är endast en U18-spelare som gjort fler poäng under en och samma VM-turnering, Winnipeg Jets Patrik Laine gjorde tolv poäng 2016.

I våras vann New Jersey draftlotteriet, med NewYork Rangers som tvåa. Sedan dess har debatten gått varm gällande vem av de båda supertalangerna som skulle tingas först. Tidigare i veckan slog dock dock en omröstning bland tio NHL-scouter fast att det skulle bli Hughes som skulle väljas som etta. Hughes vann med siffrorna 7-3.

Craig Button är TSN:s ”director of scouting” och han menade på att Hughes mer eller mindre var ett självklart förstaval.
— Just nu är Kakko mer komplett, menar Button i samtal med nhl.com och hänvisar till finländarens fysik innan han fortsätter:
— Kakko kanske är mer redo just nu, men ”at the end of the day” kan Hughes vara på en ännu högre nivå om tre år.

Det är enkelt att ta sig mellan Manhattan och Prudential Center. Billedes tar det cirka en halvtimme, men de allmänna kommunikationerna är goda och det är smidigt att hoppa på ett tåg till andra sidan Hudson-floden. Taxi är också ett alternativ. Foto: Skärmdump från Google Maps.

Under midsommarnatten blev det klart att Jack Hughes kommer ha Prudential Center som hemmaarena och Kaapo Kakko kommer kunna kalla Madison Square Garden för sitt hem. Mycket talar för att de båda kommer spela i NHL redan till hösten och eftersom Rangers och Devils spelar i samma division kommer de båda att få mäta krafterna mot varandra ett flertal gånger under de kommande åren.

I veckan släpper NHL spelschemat för nästa säsong. Följ denna länk för att välja ut godbitarna du vill se på plats.