Erik Karlsson till Sharks – här är fem andra svenska trejder vi minns

Efter månader av spekulationer så stod det igår klart att Erik Karlssons hockeyframtid finns i San José. 28-åringen är långt ifrån den första svensk som har varit inblandad i stora bytesaffärer i NHL. Nedan listar vi fem andra uppmärksammade affärer.

Boka din NHL-resa med Nickes.Com redan idag

Det var som att hela hockeyvärlden höll andan timmarna innan Erik Karlsson slutligen byttes bort från Ottawa till San José Sharks. Det har ryktats och spekulerats i månader om en flytt, men känslan torsdagen 13 september var att det det var då det skulle ske och kanadensisk media hade extrasändningar innan tillslut beskedet kom.

Men det finns andra svenskar som varit inblandade i uppmärksammade trejder. Nedan listar vi tre av dem plus två som när det skedde inte var så uppmärksammade, men den skulle bli det efter några år.

28 juni 1994 Mats Sundin, Quebec Nordiques -> Toronto Maple Leafs

Som förste europé någonsin valdes Mats Sundin 1989 som förste spelare i draften. Ett år senare åkte han över Atlanten och gjorde sitt absolut bästa för att omgående bli det notoriska bottenlagets affischnamn. 334 poäng på fyra säsonger blev det och alla såg fram emot säsongen 1994/1995 när en ung Peter Forsberg skulle rida in i staden och högst troligt bilda en sanslöst bra blågul duo med Sundin i Nordiques.

Se Toronto Maple Leafs live. Boka din resa med Nickes.Com redan idag

Men…i NHL kan saker och ting gå snabbt. Quebec, som satt på en fantastisk talangbank innehållande bland annat just Peter Forsberg och Joe Sakic ville ha in muskler, tuffhet och rutin i sitt gäng. De vände blicken söderut mot Toronto och fann där den 28-årige Wendel Clark som hade gjort nio säsonger i Maple Leafs.

Foto: Flickr och Wikipedia

Klubbarna gjorde helt enkelt ett byte den 28 juni 1994 och vinnarna av den affären blev Toronto. Mats Sundin kom att spela 13 säsonger i Maple Leafs och blev med tiden en av klubbens mest uppskattade spelare genom alla tider och fick sin tröja hissad. Wendel Clark? Den före detta Leafs-kaptenen gjorde bara en säsong i Nordiques innan han trejdades till New York Islanders i utbyte mot Claude Lemieux som med tiden blev en uppskattad spelare i Colorado Avalanche, dit Quebec flyttade 1995.

Clarkes sorti från Maple Leafs väckte ilska hos fansen då han var enormt uppskattad. Men det dröjde inte länge innan Mats Sundin gjorde sig populär i staden och bara två år senare var Wendel Clark tillbaka då Islanders bytte honom mot bland andra Kenny Jönsson.

30 juni 1992 Peter Forsberg, Philadelphia Flyers -> Quebec Nordiques

Sällan har ett förstaval i draften varit så självklart som när Quebec 1991 valde megatalangen Eric Lindros som nämndes i samma ordalag som Wayne Gretzky och Mario Lemieux.

Qubec Nordiques gamla logga.

Kruxet med det hela var bara att Lindros mycket tydligt sedan lång tid tillbaka deklarerat att han absolut inte ville spela för Nordiques. Han vägrade helt enkelt att befatta sig med klubben och kallt krig mellan klanen Lindros och Nordiques utbröt.

Se Philadelphia Flyers live. Boka din resa med Nickes.Com redan idag

Istället för att spela NHL-hockey var Lindros kvar i sitt juniorlag Oshawa Generals säsongen efter och spelade dessutom OS i Albertville för Kanada. Allt medan Quebec stod på sig och läget verkade väldigt låst. Men så under sommaren 1992 genomfördes en av NHL-historiens mest uppmärksammade bytesaffärer när Philadelphia la beslag på rättigheterna till Lindros i utbyte mot Ron Hextall, Kerry Huffman, Mike Ricci, Chris Simon, förstarundevalet i 1993 års draft ((Jocelyn Thibault), förstarundevalet 1994 (trejdat till Washington via Toronto: Nolan Baumgartner och rättigheterna till den dåvarande Modo-spelaren Peter Forsberg som Flyers hade valt som sjätte spelare totalt i samma draft som Lindros blev etta i.

Eric Lindros blev en enormt uppskattad spelare i Philadelphia där han under flera år bildade den fruktade kedjan ”Legion of Doom” med John LeClair och Mikael Renberg. Men han vann aldrig Stanley Cup under sin karriär, det gjorde däremot Peter Forsberg två gånger om med Colorado.

Februari 1991 Ulf Samuelsson, Hartford Whalers -> Pittsburgh Penguins

”Tuffe Uffe” hade spelat nästan sju säsonger i Hartford Whalers, notoriskt bottenlag i NHL, när han vid trading deadline 1991 fick världens chans till att äntligen få vinna någonting.

Klassisk NHL-logga som tyvärr inte finns kvar.

Pittsburgh Penguins, med Mario Lemieux och Jaromir Jagr i spetsen ville ha in tuffhet i försvaret innan Stanley Cup-slutspelet tog sin början och släppte iväg John Cullen, Jeff Parker och Zarley Zalapski i utbyte mot Samuelsson och storstjärnan Ron Francis, som senare kom att väljas in i Hall of Fame.

Se Pittsburgh Penguins live. Boka din resa med Nickes.Com redan idag

Samuelsson och Francis gjorde det de var hämtade för att göra och spelade avgörande roller för att Pittsburgh skulle bärga sin första Stanley Cup genom tiderna. Året efter vann de igen och trejden vid deadline 1991 brukar räknas som en av de allra bästa bytesaffärer genom tiderna som gjorts vid just vid trading deadline.

Februari 1996 Markus Näslund, Pittsburgh Penguins -> Vancouver Canucks

Som 16:e spelare totalt valdes jättetalangen av Pittsburgh i 1991 års draft. Modo-talangen kom in med enorma förväntningar på sig i NHL. Men han lyckades aldrig riktigt i Pittsburgh som satt med en fantastisk offensiv i form av främst Jaromir Jagr och Mario Lemieux. Näslund var till och med i farmarlaget några svängar.

Se Vancouver Canucks live. Boka din resa med Nickes.Com redan idag

Strax före trading deadline 1996 skickade Penguins Näslund till Vancouver i utbyte mot sjundevalet i samma draft, Alek Stojanov. Det här var en bytesaffär som givetvis uppmärksammades i Sverige vid tidpunkten, men som blev riktigt omtakad först flera år senare.

Då hade nämligen Markus Näslund vuxit ut till superstjärna i NHL som vann individuella utmärkelser och som öste in poäng. Dessutom uppskattad lagkapten i Canucks som totalt under NHL-karriären gjorde 869 poäng.

Alek Stojanov? Han gjorde två mål och fyra assist på sina totalt 45 matcher för Penguins.

4 juli 2013 Loui Eriksson, Dallas Stars -> Boston Bruins

Den här kanske inte blev så uppmärksammad på svensk mark när det begav sig. men faktum är att de är en jättetrejd som spelat stor betydelse åren efter den genomfördes. Till Boston gick förutom Eriksson Reilly Smith, Matt Fraser och Joe Morrow. Till Dallas gick Rich Peverley, Ryan Button och Tyler Seguin.

Se Boston Bruins live. Boka din resa med Nickes.Com redan idag

Det är naturligtvis Tyler Seguin som är det stora namnet här. Han valdes som nummer två i draften 2010 av Boston Bruins med stora, stora förväntningar på sig. Men han lyckades aldrig riktigt i Boston, men det har han däremot gjort i Dallas där han på fem säsonger gjort 384 poäng.

Ingen av de fyra som Seguin byttes mot finns nu kvar i Bruins och den totala poängskörden bland anfallarna som bytte Dallas mot Boston blev 243 under den tid de spenderade i klubben. Man kan väl säga att Dallas gick vinnande ur den.